Archive for Ağustos, 2007

YE#25 KAHVALTI: MISIRLI KAHVALTI ÇÖREĞİ VE KISA BİR MOLA DAHA:)

Ağustos 19, 2007 - 5:33 pm 25 Comments

Kahvaltı etkinliği için tatlı bir kek tarifi vermiştim. Bu kez de içinde mısır unu olan tuzlu bir çörek tarifi veriyorum. Böylece kahvaltıda tatlı lezzetlerden hoşlananlar kadar tercihini tuzlulardan yana yapanlara da hitap edebilirim diye düşündüm:).
Bu yazıda bir de küçük “veda” yapacağım. Şimdi diyeceksiniz “kelebek de bu sene amma tatil yaptı” diye. Valla suç benim değil, ben şu an için hala bizimkilere (annem-babam) bağlı olduğum için (ki bu durumdan hiç mi hiç şikayetçi değilim aslında;)), onlar nereye ben oraya:).
Seçim için yarıda kestiğimiz tatili tamamlamaya gidiyoruz şimdi. Oradan sizlere bol bol deniz havası, dalga sesi ve güneş parıltısı getirmeyi planlıyorum:). Siz de benim yokluğumda beni özleyin:), geldiğimde kocamaaaan bir kucaklaşma yapalım…

Şimdi sıra tarifimize gelsin. Herkese afiyet, bal, şeker olsun:).


Mısır Unlu Çörek

Malzemeler:
4 adet yumurta
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı un
1 paket hellim peyniri (tavla zarı gibi doğranmış)
1 su bardağı konserve mısır
3 adet sosis (tavla zarı gibi doğranmış, bir kısmını da üzerini süslemek için yuvarlak doğrayabiliriz)
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Bir karıştırma kabında yumurtaları tuz ile iyice köpürtene kadar mikserle karıştırıyoruz. Daha sonra sırasıyla yağı, sütü, yoğurdu, unları ve kabartma tozunu ekliyoruz. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra sosisin bir kısmını süsleme için ayırıp, geri kalan sosisleri, hellim peynirini ve mısırı ilave ediyoruz. Son olarak bu karışımı; yağlayıp, mısır unu serptiğimiz fırın kabına boşaltıyoruz. Ben bu malzemelerle fotoğrafta görünen iki borcam tepside pişirdim. Birini, ayırdığım sosislerle süslerken diğer tepsiyi sade bıraktım. Çöreğimizi 175 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz, daha sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.
Not: Ben tatildeyken yorumlara cevap yazamazsam kusura bakmayın arkadaşlarım. Ara ara fırsat bulup bağlanmaya çalışacağım yine de:).

YE#25 KAHVALTI: KAHVALTI KEKİ

Ağustos 13, 2007 - 10:03 pm 30 Comments
Yine bir etkinlik daha geldi çattı:). Bu sefer konumuz “kahvaltı”. Öncelikle etkinliğimize ev sahipliği yapan İrem ve Sahra’ya seçtikleri bu kapsamlı ve güzel konu için teşekkür ediyorum. Ve daha şimdiden etkinliğe gelecek birbirinden güzel tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Zaman su gibi akıp geçiyor sanki, haftasonu geçti yeni bir haftaya başladık derken yine ortalayıveriyoruz haftayı. Haftanın o yoğun koşuşturmacaları arasında çoğumuz kahvaltı etmeyi ihmal ediyoruz ya da sağlıksız şeylerle geçiştiriyoruz. Ama aslında en çok önem vermemiz gereken öğündür kahvaltı. Küçüklüğümüzden beri ailemin, bana ve abime kazandırdığı en güzel alışkanlıklardan biri kahvaltıyı sağlam yapmaktı. Bize göre güne iyi başlamanın, gün içinde güçlü ve zinde olmanın sırrı kahvaltıyı iyi yapmaktan geçiyor.
Bir de biz, kahvaltılarda hem farklı tat bulundurma açısından, hem de içine koyduğumuz malzemelerin besleyiciliği sayesinde başlı başına kahvaltı sayılabileceğinden, çoğunlukla kek ve kurabiyeler yaparız kahvaltılarımız için. Ben de bu sefer kahvaltılarımızın olmazsa olmazı haline gelen klasik kekimizi elma dilimleriyle süsleyip pişirdim.

Yanında bir bardak çayla bu kekten yenen bir dilim; gerçekten hem pratik hem de besleyici bir kahvaltı alternatifi.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

ELMALI KAHVALTI KEKİ

Malzemeleri:

4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)
yarım su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 yemek kaşığı tarçın (yoğun tarçın aroması sevmeyenler 1 tatlı kaşığı kullansa daha iyi olur)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 adet elma
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar güzelce çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü, unu, nişastayı, vanilyayı, kabartma tozunu, tarçını, cevizi ve üzümü de ekleyip iyice karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına karışımı döküp üzerine soyup ince ince doğradığımız elmaları diziyoruz (ben parlaklık vermesi açısından elma dilimlerinin üzerine biraz üzüm pekmezi sürdüm). 175Cº’de 40-45 dakika kadar pişiriyoruz.

KENDİNİ BULAN CHEESECAKE TARİFİM:)

Ağustos 9, 2007 - 7:49 am 38 Comments

Dün bir arkadaşımın doğumgünüydü. Onun için nasıl bir pasta yapmalıyım diye düşünürken sonuçta pasta yerine onun daha çok sevdiği cheesecake’i yapmaya karar verdim.
Bu sefer her zaman yaptığım cheesecake tarifimi biraz farklılaştırdım ve yapım aşamalarında ufak değişiklikler yaptım. En önemlisi de çoktandır farklı pek çok blogda rastladığım fırının içine bir kapla su koyma yöntemini denedim; bu sayede gerçekten de cheesecake üzerinde çatlaklar oluşmadı. Ve bu yaptığım cheesecake bence şimdiye kadarkilerin en güzeli oldu.
Fotoğrafta görülen ufak kalp şeklindeki cheesecake doğumgünü çocuğuna aitti:). Buna ilaveten aynı malzemelerden diğer fotoğrafta görülen küçük kelepçeli kalıptaki cheesecake çıktı.


İşte artık benim favori cheesecake tarifim:

VİŞNELİ CHEESECAKE
  

Malzemeler:

 

 

2 paket Eti Burçak Bisküvi
2 çorba kaşığı erimiş tereyağ (kıvam için biraz da süt kullandım)
2 çorba kaşığı hindistancevizi
1 kutu labne peyniri
500gr su bardağı süzme yoğurt (benim favorim Sütaş’ınki)
1 su bardağından 1 parmak fazla toz şeker
4 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 limon kabuğu rendesi
Üzeri için:
1 kutu dondurulmuş vişne
3-4 kaşık toz şeker
1 çorba kaşığı buğday nişastası
nişastayı ezmek için biraz su

Yapılışı:

Bisküvileri blendırda ezip, hindistancevizi, erimiş tereyağ ve sütle karıştırıp biraz katı bir hamur elde ediyor ve bunu kelepçeli bir kalıbın dibine ve yanlarına yayıyoruz. Kalıba bastırdığımız taban hamurumuzu buzdolabına kaldırıyoruz.
Diğer yanda bir karıştırma kabına labne peynirini alıp pürüzsüz hal alana kadar mikserle iyice çırpıyoruz. Üzerine süzme yoğurdu ve tozşekeri ilave edip, şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Unu ve limon rendesini de ekleyip biraz çırptıktan sonra yumurtaları teker teker ilave edip fazla köpürtmeden karıştırıyoruz. Daha sonra buzdolabından kalıbımızı çıkarıp tabanın üzerine bu karışımı döküyoruz. Fırını 165 dereceye ısıttıktan sonra fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kaba su koyuyoruz ki fırının içinde su buharı oluşsun ve cheesecakede çatlama olmasın mümkün olduğunca. Bu şekilde cheesecake hafifçe kızarmaya başlayana dek, yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz ve fırını kapatıp, kapağını açmadan cheesecake’i içinde soğutuyoruz.
Üzeri için vişneleri bir tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri (şekerin miktarını damak tadınıza göre ayarlarsanız daha iyi olur) ve suda ezdiğimiz nişastayı ilave edip kısa bir süre kaynatıyoruz. Vişneli karışım iyice soğuduktan sonra cheesecake’imizin üzerine yayıyoruz ve cheesecake’i buzdolabına kaldırıyoruz. Bu şekilde 1 gece beklerse ertesi gün çok daha lezzetli olacaktır (aslında buzdolabında ne kadar dinlenirse o kadar güzel oluyor).

Herkese afiyet, bal, şeker, lokum olsun:))).

AD BULMA GÜÇLÜĞÜ VE YAZ RÜYASI KURABİYELER

Ağustos 2, 2007 - 7:16 am 36 Comments

Genelde kafada oluşturulup ortaya çıkarılan tariflerde yaşadığım en önemli zorluk o tarife bir ad bulmak oluyor.
Dün de annem çok güzel bir kurabiye yapmış, onu bloguma koymak istedim (bu arada belirtmeden geçmemeliyim ki benim yoğunluklarım arasında iyi ki annem yeni bir şeyler deniyor da blogum şenleniyor:)). Ve yine aynı sorun, yani ad koyamama.
Annemle düşündük ne desek diye; “kurabiye”, “cevizli-üzümlü kurabiye”, “limon kokulu cevizli üzümlü kurabiye”… Bulduğumuz isimler ya çok yavan kalıyor ya da gereğinden uzun oluyordu. O sırada yanımızda bilgisayarıyla uğraşan abime sormak geldi aklıma ve ağzından çıkan ilk adı yazdım ben de; “Yaz Rüyası Kurabiye”. Birden çıkan bu isim oldukça yakıştı kurabiyemize; limon ve hindistan cevizinin ferahlatıcılığı “yaz”, ağızda dağılan kıvamı, üzüm ve cevizin lezzeti ise “rüya” kelimeleriyle çok iyi ifade ediliyordu.

İşte isim babasının abim olduğu kurabiyeler:

YAZ RÜYASI KURABİYE
Malzemeler:

1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yumurta (sarısı hamurun içine akı kurabiyelerin üzerine kullanılacak)
1 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 avuç kuru üzüm
yarım su bardağı dövülmüş ceviz
aldığı kadar un
Üzerine: hindistancevizi

Yapılışı:

Öncelikle yağları, yumurta sarısını, sütü ve şekeri bir yoğurma kabında iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışıma cevizi, üzümü ve limon kabuğunu ekliyoruz. Unu ve kabartma tozunu eleyerek yavaş yavaş bu karışıma ilave ediyoruz ve fazla katı olmayan, ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak tepsiye diziyoruz, üzerlerine yumurta akı sürüp Hindistan cevizi serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet şeker olsun:).