MİS GİBİ KARNIYARIK
Tuhaf birşey oldu. Aslında bu yazıyı dün yayınlamıştım, hatta yorumlar bile gelmiş, ben de cevap yazmıştım. Bugünse ilginç bir biçimde o yazı yok olmuş, yorumlar da:( . Hiç anlamadım…
Başına aynı durum gelen oldu mu hiç? Bana ilk defa oldu..Neyse ki yazının kopyası bendeydi. Tekrar yayınlıyorum..
Patlıcanla ilgili pek çok tarife blogumda yer vermişim ama şaşırdım nedense karnıyarık tarifi yok..Oysa patlıcan denilince akla ilk gelen yemektir belki de karnıyarık.
Şöyle yanında pirinç pilavı ve cacık da olursa ne güzel yenir:). Etle arası pek hoş olmayan benim bile sevdiğim bir yemektir. Tabi bir şartla; fazla yağlı yapılmış olmamalı:). Bunu da patlıcanı kızarttıktan sonra fazla yağını kağıt havluya emdirip, yemeğin içine ya da suyuna başka ilave yağ koymayarak sağlıyorum ben. Lezzetinden bir şey eksilmiyor bana göre.
Yazın bahçemizin patlıcanlarıyla yapılıp, organik organik inivermişti midelerimize bu güzel karnıyarık yemeği. Annecimle beraber hazırlamıştık. Elimdeki bütün bahçe patlıcanlarını değerlendirme amaçlı bu kadar çok yapılmıştı. Ben vereceğim tarifi daha makul miktarla vereceğim elbet:).
Kış geldikçe yazın güzel patlıcanlarına da veda ediyoruz. Son güzel patlıcanları böyle değerlendirmeye ne dersiniz:).
İşte tarifi:
KARNIYARIK
Malzemeleri:
6 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kuru soğan
2-3 adet sivri biber
2-3 diş sarımsak
2 adet domates
250 gr dana kıyma
yarım demet maydanoz
tuz, karabiber, kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
kızartmak için: sıvıyağ
ayrıca karnıyarıkların üzeri için: domates ve sivri biber dilimleri
Karnıyarıklar fırına girmeden önce:)
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları yıkayıp, alaca soyup, tuzlu suyun içinde yaklaşık 1 saat kadar bekletiyoruz ki acı suları çıksın.
Diğer tarafta yemeklik doğradığımız kuru soğanları ve sivribiberleri, küçük küçük kestiğimiz sarımsakları kıyma ile birlikte bir tencerede kavuruyoruz. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra kabuklarını soyup küp küp kestiğimiz domatesleri ilave edip bir süre daha kavuruyoruz. Domates de suyunu çekince tuz ve baharatları ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyip hepsini karıştırıyoruz.
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra sıvıyağda çevire çevire kızartıyoruz. Kızaran patlıcanları kağıt havlunun üzerine alıp fazla yağlarının süzülmesini sağlıyoruz. Yağı süzülen patlıcanları bir fırın tepsisine dizdikten sonra ortalarını açıyoruz (ben bir maşa yardımıyla açıyorum, bıçakla da olur). Patlıcanların ortasındaki yarıklara kıymalı içi paylaştırıyoruz. Her patlıcanın üzerine birer dilim domates ve biber yerleştiriyoruz.
Salçayı, 1-2 su bardağı sıcak suyla ezip patlıcanların üzerine ve tepsiye gezdiriyoruz. Patlıcanlar iyice yumuşayana kadar fırında pişiriyoruz.
Afiyet olsun:))…
Ekim 9th, 2009 at 08:12
Aslı hanımcım, ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor karnıyarıklarınız:) Ben de çok severim patlıcan türevi yemekleri. Sevgiler…
Ekim 9th, 2009 at 08:43
Koca bir tepsi ne güzel ohhh,misler gibi nasıl güzel yerim:)
ellerine sağlık canım:)
Ekim 9th, 2009 at 09:09
canım evet imi cok yakışmış mis gibi karnı yarık afiyet bal şeker olsun
sevgiler
Ekim 9th, 2009 at 09:15
enfes gorunuyor, ellerine saglık… ben de bayılırım karnıyarıga ve patlıcan yemeklerine.. gecenlerde bir blogda kozlenmis patlıcanla yapılan karnıyarık gordum ve en kısa zamanda bunu da denemeyi dusunuyorum, belki yag cekme sorunundan tamamen kurtulur ve kozlenmis patlicanın da muhtesem tadıyla daha hos bir lezzet yakalayabiliriz..
Ekim 9th, 2009 at 09:16
Canım kardeşim ben bayılırım karnıyarığa:))Ellerine sağlık harika olmuş size afiyet şeker olsun kocaman öpüyorum…
Ekim 9th, 2009 at 09:17
Oooof enfes görünüyor eminim tadı da muhteşem oluştur.Ellerine sağlık
Ekim 9th, 2009 at 09:19
ayy bayılırım karnıyarığa mımmm.
enfes görünüyor Aslıcım, ellerine sağlık..
Ekim 9th, 2009 at 09:20
bende çok severim karnıyarık yemegini..pilav ve cacık eşligede. ben bu aralar patlıcanları közleyip karnıyarık yapıyorum hem daha lezzetli hemde yagsız oluyor.ellerine saglık canım nefis görünüyor yemek.sizlere afiyet olsun.sevgiler
Ekim 9th, 2009 at 09:26
Ben de dün markette patlıcan alırken bu yıl hiç karnıyarık yapmadım diye düşünmüştüm, oysa benimde en sevdiğim patlıcan yemeklerinden biridir. Resimler harika çok güzel olmuş, ellerine sağlık, ben de patlıcanlar bitmeden yapayım. Sevgiler.
Ekim 9th, 2009 at 09:34
aslı 20küsür kişilik karnıyarık yapmışsın.
Ekim 9th, 2009 at 10:11
oooooooofffff mis gibi olmus. cok sevdigim yemektir. pilav ve cacik uclusu ile harika olur. gel gelelim ben ve esim disinda cocuklar evde patlicani yememek icin diretiyorlar. ellerine saglik aslicim.cok guzel bir goruntu.sevgiler
Ekim 9th, 2009 at 11:03
Canım arkadaşlarım hepinize güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim:).
Yazıda bahsettiğim aksilik yüzünden dün yazılan yorumlar da kaybolmuştu ama bana gelen mail bildirimlerinden hepsini geri yüklemeye çalıştım. Sanırım arada kaybolan yorum olmadı ama olduysa da kusura bakmayın hepsi dünkü aksilikten kaynaklandı. Nedenini bilemiyorum, belki dün wordpress’de ya da benim servis aldığım serverda teknik bir arıza olmuştur. Neyse toparladım hepsini geri:)).
Hepinizi çok seviyorum..
Sevgiler;)..
aslı
Ekim 9th, 2009 at 11:34
Ellerine saglik Aslicigim,nefis bir karniyarik olmus afiyet olsun canim.Sevgiler…
Ekim 9th, 2009 at 12:33
aaa ne kadar ilginç ya ilkkez duydum.nereye gitmiş bu yazı ya.
karnıyarığı çok severim ellerine sağlık sevgiler
Ekim 9th, 2009 at 15:07
Hilalcim çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Ekim 9th, 2009 at 15:09
Neşecim gerçekten çok acayip bir durum. Sanırım serverda falan bir sorun oldu..
Yorumun için teşekkürler:).
Sevgilerimle..
aslı
Ekim 10th, 2009 at 12:16
Sistem sana oyun oynamış Aslı’cığım. Sadece insanların kafası karışmıyor ki…
Ekim 10th, 2009 at 18:02
güzel ellerine sağlık kelebeğim..
harika olmuş,
harika görünüyor…
Ekim 10th, 2009 at 21:53
Haklısın Tijencim ama çok şaşırdım ilk gördüğümde:).
Sevgiler..
aslı
Ekim 10th, 2009 at 21:54
Nunucuum çok teşekkürler:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı
Ekim 12th, 2009 at 11:14
Kesinlikle missss gibi. Bu güzellik için başka bir tanımlama düşünülemez.
Ekim 12th, 2009 at 16:02
Narincecim çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Ekim 13th, 2009 at 14:56
Aslıcım
karnıyarıklar tablo gibi olmuş valla ellerine sağlık nefis bir görüntü…
Ekim 14th, 2009 at 10:00
Yıldız çok teşekkür ederim:). Beğenmene sevindim.
Sevgiler:).
aslı