BİR BLOG DENEMESİ: GAZOZLU POĞAÇA
Bloglardan ne çok şey öğrendim bu güne kadar..Pek çok yeni tarif, yöresel lezzetler, başka ülke yemekleri, hiç bilmediğim otlar-meyveler, püf noktaları ve daha neler neler…
Vakit buldukça da denemek için kaydettiğim tarifleri yapıyorum bir bir..Bu haftasonu bir blog denemesi yaptım. Tarif, çok beğendiğim Kibele Sofrası blogundan. Banu’nun birbirinden güzel tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Gazozlu poğaçanın orijinal tarifi de bu sayfada.
Arşivimde bulunması açısından ben tarifi buraya da ekliyorum.
Ben tarifi uygularken bir iki ufak değişiklik yaptım. Birincisi hemen hemen bütün hamurişlerinde yaptığım gibi yine tam buğday unu kullandım normal un yerine. İkinci olarak da 250 gr. Tereyağı yerine 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım su bardağı zeytinyağı kullandım.
Not: Aşağıdaki tarifte malzemelerde parantez içinde yazılanlar benim değiştirmelerim.
Gerçekten çok güzel poğaçalar oldu. Herkese tavsiye ederim.
Banucum bu güzel tarif için teşekkürler:).
İşte tarifi:
GAZOZLU POĞAÇA
Malzemeleri:
1 su bardağı oda ısısında sade gazoz
çamlıca marka vb.
yarım su bardağı su
250 gr tereyağı oda ısısında (2 yemek kaşığı tereyağı+yarım su bardağı zeytinyağı)
30 gr yaş maya veya
1 çorba kaşığı toz maya (ben bir paket instant maya kullandım)
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
un (tam buğday unu)
İçine: peynir maydanoz karışımı vb. (ben örgü peyniri kullandım)
Üzerine:
yumurta sarısı
çörek otu vb.
Yapılışı:
Yoğurma kabına gazoz,su, maya, şeker ve tuz eklenir karıştırılır. 2 su bardağı un ilave edilir elle yoğurulur. 250 gr oda ısısında tereyağı eklenir tekrar yoğurulur ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. yarım saat mayalanır. hamur 4 parçaya ayrılır her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır bıçakla veya hamur ruletiyle 8 üçgen parçaya kesilir. hazırlanan iç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir 30 dakika mayalanır. önceden ısınmış 185 derecede pişirilir.
not: Gazoz bardağa konmadan önce kendi şişesinde oda ısısında bekleyene kadar açılmamalı. gazozun gazının gitmemesi gerekiyor. tarıf yuva mayadan..
Afiyet olsun:)..
Herkese mutlu, sağlıklı, güzel bir hafta diliyorum……
Ekim 5th, 2009 at 11:51
canım elerine sağlık….hoş bi tarif …
öpüyorum seni….
Ekim 5th, 2009 at 12:16
Canım harika görünüyor.Ellerin kolların dert görmesin.Mutlu haftalar…
Ekim 5th, 2009 at 12:22
Disalcim çok teşekkürler:). Ben de öpüyorum..
Sevgiler..
aslı
Ekim 5th, 2009 at 12:23
Müjdecim çok teşekkürler bu güzel yorumun için.
Mutlu haftalar canım..
Sevgilerimle:).
aslı
Ekim 5th, 2009 at 12:40
iyi haftalaaarrr… mamayı bilmem ama tabak hoşuma gitti… güzel tabaklar, güzel sunumlar çok hoşuma gidiyor:)
Ekim 5th, 2009 at 15:44
Aslicigim ellerine saglik gazozlu borek yapmistim bende cok guzel olmustu,eminim bu pogacada gorundugu kadar cok lezzetlidir afiyetler olsun canim.sevgiler…
Ekim 5th, 2009 at 15:51
merhabalar canim,
biliyorsun uzun süre uzak kaldim blog aleminden.Yenice inceleyebiliyorum sitendeki yenilikleri.Yine hersey mükemmel. En güzeli TuzBiber´e konuk olman. Hemserimin tariflerini sicacik söylesini dergide okumak büyük bir gurur verdi bana. Sen bir harikasin.Basarilarinin devamini diliyorum Aslicim.Kocaman öpüyorum alkisliyorum seni
Ekim 5th, 2009 at 16:28
Sevgili Aslı,
Ellerine sağlık, poğaça nefis görünüyor.
Haklısın, insan bloglardan çok şey öğreniyor.
Bazen bir tarif görüp, bunu mutlaka denemeliyim diyorum not alırsam yapıyorum.
Bazende tarifi nerede gördüğümü bir daha bulamıyorum.
Not almayı ihmal etmemem gerek : )
Ekim 5th, 2009 at 18:26
oo ben bütün tariflerde tam buğday unu kullansam bütçeye baya zarar olur:)
enfes ve pufidik görünüyorlar. ellerine sağlık kelebekim:)
Ekim 5th, 2009 at 20:47
ellerine saglik sevgiler
Ekim 5th, 2009 at 21:21
Ellerine sağlık nefis kızarmışlar yahu!
Sana çok katılıyorum,paylaştıkça birşeyler artar güzelleşir derler ya aynen öyle burada da ya birininki esin kaynağı oluyor yada bilgilendiriyor yada fikir veriyor..
Ekim 6th, 2009 at 09:14
Keklerde gazoz kullanıldığı biliyorum ama poğaçada olmasını duymamıştım… Görüntüsü harika ellerine sağlık Aslıcığım… Sevgiler…
Ekim 6th, 2009 at 12:58
Karmançormancı, ben de farklı şekillerdeki tabaklarla sunum yapmayı çok seviyorum. Bana göre de sunum çok önemli.
Yorumun için teşekkürler, sevgiler:).
aslı
Ekim 6th, 2009 at 12:59
Hilalcim ben börekte gazozu denemedim ama poğaçaya çok yakıştı. Eminim börek de nefis olmuştur.
Ellerine sağlık canım:).
Sevgiler…
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:02
Ümmühancım, canım hemşerim, özledim seni, baya ayrı kaldık gerçekten de..
Ne güzel şeyler yazmışsın, çok mutlu ettin beni.
Bu blog da, burada paylaştıklarım da, hepsi sizlerle anlam kazanıyor:).
Sevgiler..
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:03
Muhteremcim çok teşekkürler:).
Ben not aldığım tariflerin kaynağını unutmamak için tarifin bulunduğu sayfanın adresini kendime mail atıyorum. O şekilde çok iyi saklanıyor tarifler.
Sevgilerimle:).
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:04
Prensescim, ben sürekli hamur işi yapmamaya çalışıyorum, öyle olunca çok fazla da un gitmiyor:).
Yorumun için teşekkürler:).
Sevgiler….
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:05
Nesrincim çok teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:06
Zeynepcim çok teşekkürler:).
Evet, bilgiler paylaştıkça anlam kazanıyor..
Sevgilerimle:).
aslı
Ekim 6th, 2009 at 13:06
Ayselcim benim de bu tariften yeni haberim oldu. Ve cidden çok memnun kaldım..
Yorumun için çok teşekkürler canım:).
Sevgilerimle……
aslı
Ekim 6th, 2009 at 20:48
bende bloglardan o kadar çok şey öğrendimki bütün arkadaşlarıma minnettarım…bu poğaçayı bende gezinirken görmüştüm ve aklımın bir köşesindeydi…sende onayladıysan yapmak lazım artık….ellerine sağlık arkadaşım…
Ekim 7th, 2009 at 07:22
Birsencim çok haklısın bloglara çok şeyler borçluyuz..
Bu poğaçayı biz çok sevdik. Sen de dene mutlaka:).
Sevgiler…
aslı
Ekim 7th, 2009 at 09:54
Görünüşünün güzelliğine bak.
Çok harika.
Sevgiler canım.
Ekim 7th, 2009 at 11:24
ELİNE SAĞLIK ARKADAŞIM:)
ÇOK HOŞ GÖRÜNÜYORRRR
Ekim 7th, 2009 at 15:29
gazozlu poğaca nefis görünüyor.ellerinize saglık.sevgiler.
Ekim 7th, 2009 at 19:02
Birbirimizden gerçekten çok şey öğreniyoruz ASlı’cığım, ne güzel!
Ekim 7th, 2009 at 19:39
çok orjinal bir tarifmiş. çok da iştah açıcı görünüyorlar. ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler.
Ekim 9th, 2009 at 01:47
HARİKALAR….ELLERİNE SAĞLIK ÇOOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR CANIM…SUNUMDA ÇOK ŞIK..SEVGİLERİMLE.
Ekim 9th, 2009 at 11:10
Canım arkadaşlarım güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum:).
Sevgilerimle…
aslı