BİR BLOG DENEMESİ: GAZOZLU POĞAÇA

Ekim 5, 2009 - 11:02 am 29 Comments

 

Bloglardan ne çok şey öğrendim bu güne kadar..Pek çok yeni tarif, yöresel lezzetler, başka ülke yemekleri, hiç bilmediğim otlar-meyveler, püf noktaları ve daha neler neler…

 

Vakit buldukça da denemek için kaydettiğim tarifleri yapıyorum bir bir..Bu haftasonu bir blog denemesi yaptım. Tarif, çok beğendiğim Kibele Sofrası blogundan. Banu’nun birbirinden güzel tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Gazozlu poğaçanın orijinal tarifi de bu sayfada.

 

Arşivimde bulunması açısından ben tarifi buraya da ekliyorum.

 

Ben tarifi uygularken bir iki ufak değişiklik yaptım. Birincisi hemen hemen bütün hamurişlerinde yaptığım gibi yine tam buğday unu kullandım normal un yerine. İkinci olarak da 250 gr. Tereyağı yerine 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım su bardağı zeytinyağı kullandım.

Not: Aşağıdaki tarifte malzemelerde parantez içinde yazılanlar benim değiştirmelerim.

 

Gerçekten çok güzel poğaçalar oldu. Herkese tavsiye ederim.

 

Banucum bu güzel tarif için teşekkürler:).

 

İşte tarifi:

 

 

GAZOZLU POĞAÇA

 

Malzemeleri:

 

1 su bardağı oda ısısında sade gazoz

çamlıca marka vb.

yarım su bardağı su

250 gr tereyağı oda ısısında (2 yemek kaşığı tereyağı+yarım su bardağı zeytinyağı)

30 gr yaş maya veya

1 çorba kaşığı toz maya (ben bir paket instant maya kullandım)

1 çorba kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

un (tam buğday unu)

 

İçine: peynir maydanoz karışımı vb. (ben örgü peyniri kullandım)

 

Üzerine:

yumurta sarısı

çörek otu vb.

 

Yapılışı:

 

Yoğurma kabına gazoz,su, maya, şeker ve tuz eklenir karıştırılır. 2 su bardağı un ilave edilir elle yoğurulur.  250 gr oda ısısında tereyağı eklenir tekrar yoğurulur ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. yarım saat mayalanır. hamur 4 parçaya ayrılır her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır bıçakla veya hamur ruletiyle 8 üçgen parçaya kesilir. hazırlanan iç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir 30 dakika  mayalanır. önceden ısınmış 185 derecede pişirilir.

not: Gazoz bardağa konmadan önce kendi şişesinde oda ısısında bekleyene kadar açılmamalı. gazozun gazının gitmemesi gerekiyor. tarıf yuva mayadan..

 

Afiyet olsun:)..

 

Herkese mutlu, sağlıklı, güzel bir hafta diliyorum……

29 Responses to “BİR BLOG DENEMESİ: GAZOZLU POĞAÇA”

  1. disal Says:

    canım elerine sağlık….hoş bi tarif …

    öpüyorum seni….

  2. müjde Says:

    Canım harika görünüyor.Ellerin kolların dert görmesin.Mutlu haftalar…

  3. butterfly Says:

    Disalcim çok teşekkürler:). Ben de öpüyorum..
    Sevgiler..
    aslı

  4. butterfly Says:

    Müjdecim çok teşekkürler bu güzel yorumun için.
    Mutlu haftalar canım..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  5. karmançormancı Says:

    iyi haftalaaarrr… mamayı bilmem ama tabak hoşuma gitti… güzel tabaklar, güzel sunumlar çok hoşuma gidiyor:)

  6. hilalinmutfagi Says:

    Aslicigim ellerine saglik gazozlu borek yapmistim bende cok guzel olmustu,eminim bu pogacada gorundugu kadar cok lezzetlidir afiyetler olsun canim.sevgiler…

  7. Ümmühan Says:

    merhabalar canim,
    biliyorsun uzun süre uzak kaldim blog aleminden.Yenice inceleyebiliyorum sitendeki yenilikleri.Yine hersey mükemmel. En güzeli TuzBiber´e konuk olman. Hemserimin tariflerini sicacik söylesini dergide okumak büyük bir gurur verdi bana. Sen bir harikasin.Basarilarinin devamini diliyorum Aslicim.Kocaman öpüyorum alkisliyorum seni

  8. Muhteremle Afiyetle Says:

    Sevgili Aslı,
    Ellerine sağlık, poğaça nefis görünüyor.
    Haklısın, insan bloglardan çok şey öğreniyor.
    Bazen bir tarif görüp, bunu mutlaka denemeliyim diyorum not alırsam yapıyorum.
    Bazende tarifi nerede gördüğümü bir daha bulamıyorum.
    Not almayı ihmal etmemem gerek : )

  9. papatya prenses Says:

    oo ben bütün tariflerde tam buğday unu kullansam bütçeye baya zarar olur:)

    enfes ve pufidik görünüyorlar. ellerine sağlık kelebekim:)

  10. nesrin Says:

    ellerine saglik sevgiler

  11. Zeynep Says:

    Ellerine sağlık nefis kızarmışlar yahu!
    Sana çok katılıyorum,paylaştıkça birşeyler artar güzelleşir derler ya aynen öyle burada da ya birininki esin kaynağı oluyor yada bilgilendiriyor yada fikir veriyor..

  12. Sıcak Paylaşımlar-Aysel Says:

    Keklerde gazoz kullanıldığı biliyorum ama poğaçada olmasını duymamıştım… Görüntüsü harika ellerine sağlık Aslıcığım… Sevgiler…

  13. butterfly Says:

    Karmançormancı, ben de farklı şekillerdeki tabaklarla sunum yapmayı çok seviyorum. Bana göre de sunum çok önemli.
    Yorumun için teşekkürler, sevgiler:).
    aslı

  14. butterfly Says:

    Hilalcim ben börekte gazozu denemedim ama poğaçaya çok yakıştı. Eminim börek de nefis olmuştur.
    Ellerine sağlık canım:).
    Sevgiler…
    aslı

  15. butterfly Says:

    Ümmühancım, canım hemşerim, özledim seni, baya ayrı kaldık gerçekten de..
    Ne güzel şeyler yazmışsın, çok mutlu ettin beni.
    Bu blog da, burada paylaştıklarım da, hepsi sizlerle anlam kazanıyor:).
    Sevgiler..
    aslı

  16. butterfly Says:

    Muhteremcim çok teşekkürler:).
    Ben not aldığım tariflerin kaynağını unutmamak için tarifin bulunduğu sayfanın adresini kendime mail atıyorum. O şekilde çok iyi saklanıyor tarifler.
    Sevgilerimle:).
    aslı

  17. butterfly Says:

    Prensescim, ben sürekli hamur işi yapmamaya çalışıyorum, öyle olunca çok fazla da un gitmiyor:).
    Yorumun için teşekkürler:).
    Sevgiler….
    aslı

  18. butterfly Says:

    Nesrincim çok teşekkürler:).
    Sevgiler..
    aslı

  19. butterfly Says:

    Zeynepcim çok teşekkürler:).
    Evet, bilgiler paylaştıkça anlam kazanıyor..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  20. butterfly Says:

    Ayselcim benim de bu tariften yeni haberim oldu. Ve cidden çok memnun kaldım..
    Yorumun için çok teşekkürler canım:).
    Sevgilerimle……
    aslı

  21. birsence Says:

    bende bloglardan o kadar çok şey öğrendimki bütün arkadaşlarıma minnettarım…bu poğaçayı bende gezinirken görmüştüm ve aklımın bir köşesindeydi…sende onayladıysan yapmak lazım artık….ellerine sağlık arkadaşım…

  22. butterfly Says:

    Birsencim çok haklısın bloglara çok şeyler borçluyuz..
    Bu poğaçayı biz çok sevdik. Sen de dene mutlaka:).
    Sevgiler…
    aslı

  23. TAZENANE Says:

    Görünüşünün güzelliğine bak.
    Çok harika.
    Sevgiler canım.

  24. aysultan Says:

    ELİNE SAĞLIK ARKADAŞIM:)
    ÇOK HOŞ GÖRÜNÜYORRRR

  25. hunerlieller Says:

    gazozlu poğaca nefis görünüyor.ellerinize saglık.sevgiler.

  26. tijen Says:

    Birbirimizden gerçekten çok şey öğreniyoruz ASlı’cığım, ne güzel!

  27. mimosa café Says:

    çok orjinal bir tarifmiş. çok da iştah açıcı görünüyorlar. ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler.

  28. DİDEM Says:

    HARİKALAR….ELLERİNE SAĞLIK ÇOOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR CANIM…SUNUMDA ÇOK ŞIK..SEVGİLERİMLE.

  29. butterfly Says:

    Canım arkadaşlarım güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum:).
    Sevgilerimle…
    aslı

Leave a Reply