GİRİT KABAĞI (YAYLA KABAĞI) DOLMASI

Kasım 30, 2011 - 11:23 am 12 Comments

 

Bu kabakların isimleri konusunda biraz kararsız kaldım açıkçası, çoğu yerde Girit Kabağı diye geçiyor ama benim bildiğim farklı bir Girit kabağı daha var. O, bildiğimiz ince uzun kabağın minicik boyu ki onunla da harika mezeler, salatalar yapılabiliyor. Neyse, ben de internetten edindiğim bilgilerden yola çıkarak her iki ismiyle adlandırdım dolmalarımızı.

 

Gerçi bize ismi lazım değil, değil mi:)? Önemli olan bence bu kabakların harika bir yemeğe dönüşümü.. Bunu da sağ olsun canım annem gerçekleştirdi.

 

Geçen hafta sonu Pazar tezgahında bu minik, yuvarlak kabakları görünce, zihnimize onların mis gibi dumanı tüten birer dolma olmuş halinin resimleri çoktan yerleşmişti bile:)..Eh o resmi bir kere gören zihin mideye de sinyali gönderince bu kabaklarla dolma yapmak bizim için kaçınılmaz olmuştu..

 

Annem genelde, tecrübelerinden edindiği bilgilerle yemeklerinin ölçülerini hep “karardan” yapar. Ama ben yaptığı bazı yemeklerin tariflerini sitemde yayınladığımdan beri, onu bu “karardan” ölçüleri standart ölçülere çevirme mevzusuyla fazlaca sık boğaz ettiğim için bu sefer malzemeleri tek tek ölçerek yapmış:). Canım annem benim:)).

 

Eh bana da düşen, önce bu güzel dolmaların bizzat tadına bakıp (ah şu benim görev bilincim:)), fotoğraflarını çekip, tarifi yayınlamak oldu.

 

Fotoğraf çekme demişken, şu sonbahar-kış döneminde bu konuda oldukça zorlanıyorum aslında. Sabah 8′de evden çıkıp akşam 7 buçuk, 8 gibi eve gelince fotoğraf çekecek en güzel gün ışığı saatlerini yakalayamıyorum maalesef. Ben yapay ışıklarla çektiğim fotoğraflarımı beğenmediğim için (yemeğin renklerini doğru yansıtmıyor çünkü) yemek fotoğrafları çekeceğim sabahlar günün aydınlık olmasını ummaktan başka bir şey yapamıyorum. Yayınladığım tariflerin arasının açılmasının bir nedeni de bu galiba (yaşasın, kendime bir bahane daha buldum bu konuda:)).

 

Canım annecim ellerine sağlık, dolmalar nefis olmuştu:).

 

İşte tarifi:

 

GİRİT KABAĞI (YAYLA KABAĞI) DOLMASI

 

 

Malzemeleri:

 

11 adet küçük Girit kabağı

 

içi için:

 

250 gr. dana kıyma

1 yemek kaşığı domates salçası

1 kahve fincanı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

yarım kahve fincanı su

8-10 dal maydanoz

8-10 dal dereotu

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

tuz

 

ayrıca:

 

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası (acı seven bir aile olarak biz acı biber salçası kullandık)

 

Yapılışı:

 

Öncelikle kabakların kabuğunu kazıyıp, yıkayıp, tepelerini kesiyoruz, içlerini oyuyoruz. Her kabağın içine elimizle biraz tuz ve toz kırmızı biber sürüyoruz.

 

Diğer yanda dolmanın içi için soğanı küçük küçük doğruyoruz, dereotu ve maydanozu da ince ince doğradıktan sonra bütün iç malzemelerini iyice karıştırıyoruz. İç malzemesine çok az su ilave ediyoruz böylece dolmalar pişince içleri sert olmuyor. Kabakları bu içle dolduruyoruz, üzerleri çok az boş kalmalı. Doldurduğumuz kabakları bir tencerede yan yana diziyoruz (tepeleri yukarı bakacak).

 

Daha sonra başka bir tencerede sıvıyağ ile domates ve biber salçasını kavuruyoruz. Kavrulunca üzerine sıcak su ekliyoruz. Bu karışımı dolmaların üzerine döküyoruz. Dolmaların yarısına kadar gelmeli, gerekirse biraz daha sıcak su ekliyoruz. Dolmaları, kısık ateşte, kabaklar yumuşayıp pirinçler pişinceye kadar pişiriyoruz.

 

Sıcak sıcak, yanında yoğurtla servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun…

 

12 Responses to “GİRİT KABAĞI (YAYLA KABAĞI) DOLMASI”

  1. Hülya Says:

    Ben bu kabakların tadından çok şirin görüntüsünü seviyorum galiba. Çok güzeller ama :) Anneciğinin ellerine sağlık Aslıcım..

  2. Birdutmasali- nUnU Says:

    Annecigininnellerine saglık aslım .
    Ne cok severim mevsiminde bende.
    Resimlere gelince , olsun. Ben bazen değiştiriyorum , sende öyle. Yapabilirsin. Sanırım..
    Cok sevgiler canım

  3. dokuzuncubulut Says:

    Hiç tasa etme, resminde mükemmel olmuş, dolmada Aslıcığım. Bu kabağın tadını da görüntüsünü de çok severim. Anneciğinin de senin de ellerine sağlık olsun.
    Sevgiler:)

  4. zeymuran Says:

    ayyy canım nasıl severım bu dolmayı harıka olur ellerıne sağlık cok guzel gorunuyor

  5. Derya Says:

    Canım Kelebeğim hayırlı pazarlar dilerim.Kendine haksızlık etme dolma ve sunum süper:)))Anneciğinin ve senin ellerine sağlık.Kocaman öpüyorum.
    Seni çokkkkkkkkkkkk seven ablan…

  6. Papatya Prenses Says:

    Ah o çekişmeler,göz kararı meselesi.Gerçi bende bir çok şeyi yaparken göz kararı yapıyorum ama işte söz konusu site olunca:)

    Anneciğinin ellerine sağlık canımyy

  7. butterfly Says:

    Hülyacım çok teşekkürler:). Ben de bu kabakların yusyuvarlak formlarına hayranım. Üstelik bu sefer bulduklarımız normalde olanlardan daha minikti, çok şirinlerdi..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  8. butterfly Says:

    Nunucum resimlerimi şimdiye kadar hiç değiştirmedim ben, o yüzden biraz ince eliyorum sanırım..Aslında haklısın, öyle yapsam daha rahat olur benim için.
    Çoook öpüyorum, sevgiler:).
    aslı

  9. butterfly Says:

    Adaşım çok teşekkürler:). Sabahın ilk ışıklarıyla çekilebilmiş resimlerdi bunlar. Gönül istiyor ki güneşin en yoğun olduğu öğle vakti çekeyim, ama her zaman mümkün olmuyor bu. Beğenmen içimi rahatlattı doğrusu:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  10. butterfly Says:

    Zeymuran çok teşekkürler, beğenmene sevindim..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  11. butterfly Says:

    Derya ablacım çoook teşekkür ediyorum güzel yorumun için.
    Ben de sana güzel bir hafta diliyorum.
    Seni çooook seven kelebeğin;)

  12. butterfly Says:

    Prensescim göz kararı rahatlığına henüz erişemedim ben ama annem hep öyle yapar..Sağolsun benim sitem için ölçerek yapıyor:).
    Sevgilerimle…
    aslı

Leave a Reply